De-Vlindervalei

Een helende reis naar Je-Zelf

Kinderen & Edelstenen

Edelstenen zijn helende stenen en goed in te zetten bij kinderen.


Hoe gebruik je de edelstenen voor kinderen?

Je kunt edelstenen op verschillende manieren gebruiken voor kinderen. Je kunt je kind de edelsteen bij zich laten dragen bijvoorbeeld in jaszakken, (rug)tassen en broekzakken. Maar je kunt de steen ook ergens in huis leggen, onder het kussen (of matrasbeschermer) leggen of gewoon op het nachtkastje. Ook kun je je kind de steen laten dragen in de vorm van een sieraad (hanger of armband). Kies voor (kleine) kinderen als sieraad liever voor een doorboorde hanger omdat deze sterk is. Kinderen zullen wat sneller aan de ketting trekken. Een armband kan sneller stuk gaan. Laat een kind sowieso nooit meer dan één soort steen tegelijk dragen.

Wees voorzichtig

Pas met edelstenen altijd op dat baby’s en jonge kinderen de stenen niet kunnen pakken en in hun mond kunnen stoppen. Wees ook alert op verstikkingsgevaar bij kleine stenen aan bijvoorbeeld armbanden of kettingen. Laat het kind deze alleen onder toezicht van een volwassene dragen.
Vanzelfsprekend is een edelsteen een hulpmiddel. Als je je echt zorgen maakt om het gedrag of om de gezondheid van je kind, raden we je altijd aan om ook professionele hulp in te schakelen.

 

 


 

Edelstenen & Kinderen

Kinderen en edelstenen zijn een hele mooie combinatie. Kinderen zijn puur en durven vaak zonder barrières te voelen en dit betekent dat kinderen over het algemeen gevoeliger zijn voor edelstenen dan volwassenen. Dit betekent dat je op een aantal dingen moet letten. 

Er zijn grof gezegd twee vuistregels;

 1. Probeer donkere stenen voor kinderen te vermijden. Donkere stenen zoals Onyx, Zwarte Obsidiaan, Granaat zijn over het algemeen te heftig voor kinderen. 
 2. Het is over het algemeen verstandig om kinderen slechts één steen tegelijk te laten dragen. 

Welke edelsteen het beste past bij het kind is voor een groot deel afhankelijk van de levensfase waarin het kind zich bevindt. Iedere levensfase heeft zijn specifieke aandachtspunten op lichamelijk, emotioneel en geestelijk vlak.
Daarnaast is natuurlijk ieder kind uniek met alle mooie talenten en uitdagingen die daar bij horen. 


Voorkomende problemen bij kinderen en edelstenen  

Kinderen hebben geen grote stenen nodig om bij zich te dragen. Een kleine handsteen is groot genoeg voor ze en bevat voldoende krachten om ze te ondersteunen. Wel kun je op hun nachtkastje een grotere steen plaatsen zoals bijvoorbeeld een Rozenkwarts of Amethist.

 • Rust & slaap: Amethist, Blauwe Calciet, Groene Aventurijn
 • Angsten: Tijgeroog, Rozenkwarts, Amazoniet, Fluoriet
 • Prikkelverwerking: Amazoniet, Groene Aventurijn
 • Zelfvertrouwen: Tijgeroog, Zwarte Toermalijn, Citrien, Pyriet, Blauwe      Calciet
 • Boosheid: Amazoniet, Groene Aventurijn
 • Concentratie: Tijgeroog, Bergkristal, Fluoriet
 • Energie (te weinig of te veel): Bergkristal, Labradoriet
 • Heimwee: Amethist, Rozenkwarts
 • Jaloezie: Rozenkwarts
 • Eigenwaarde: Rozenkwarts, Pyriet, Blauwe Calciet
 • Wilskracht: Groene Aventurijn 

 

 De levensfases & Edelstenen

Zwangerschap

De zwangerschap is een kwetsbare fase waarin een nieuw leven zich ontplooit. Er zijn verschillende stenen die jouw en je kind tijdens de zwangerschap kunnen ondersteunen. 

 • Maansteen; ondersteunt het zwanger worden en reguleert en balanceert de hormoonhuishouding.
  Vooral in de eerste maanden van de zwangerschap zinvol om bij je te dragen.
 • Rode Jaspis; beschermt tegen eventuele miskramen en helpt de moeder en het kind om sterk en krachtig te    worden. 
 • Agaat; werkt ondersteunend in alle groeiprocessen tijdens de zwangerschap.
 • Dumorturiet; stimuleert het genieten tijdens de zwangerschap.
  Stimuleert dat je los kunt laten en de dingen kunt accepteren zoals ze nu zijn. 
 • Chrysopraas; helpt om de laatste fase van de zwangerschap en de bevalling zelf voorspoedig te laten verlopen. 

Baby

Veiligheid en rust zijn de twee belangrijkste behoeften voor een pasgeboren kind. 

 • Rozenkwarts; heeft een liefdevolle, warme en zachte energie die zorgt voor een veilige, rustige en liefdevolle sfeer. 
 • Labradoriet; wanneer er spanningen in huis zijn om wat voor reden dan ook dan kan Labradoriet een fijne     aanvullende steen zijn. Labradoriet versterkt de aura van het kind zodat spanningen en prikkels minder hard binnenkomen. 
 • Blauwe Chalcedoon; maakt rustig, ontspant en biedt troost. 


Peuters en kleuters

Peuters en kleuters leven nog heel erg vanuit hun intuïtie. Wanneer het gaat over het uitzoeken van stenen dan mag je de kinderen best wel hun gang laten gaan. Je zult er versteld van staan hoe vaak zij precies de juiste stenen weten te kiezen. Voor specifieke uitdagingen kunnen de onderstaande stenen gebruikt worden.

 • Nefrietkan ondersteunen om zindelijk te worden. Het is een steen die sterk op de nieren werkt. 
 • Blauwe Calciet; is een steen die kan ondersteunen bij het leren praten. Blauwe Calciet werkt op het Keelchakra.
 • Labradoriet; is een fijne beschermsteen en kan bijvoorbeeld helpen om alle prikkels te verwerken voor als het kind voor het eerst naar de crèche gaat.
 • Carneool; kan helpen om het eerste contact met nieuwe vriendjes wat makkelijker te maken. Het zorgt ervoor dat je je mening kunt uiten maar ook begripvol kunt zijn naar de ander toe. Het is een fijne vriendschapssteen. 
 • Tijgeroog; sommige kinderen worden overrompelt door andere kinderen en doen dingen die ze eigenlijk liever   niet willen doen. Tijgeroog is een beschermsteen en helpt het kind om nee te zeggen als hij of zij dingen niet wil. 


Naar de basisschool

Ook hier weer een spannende nieuwe fase waar ontzettend veel op het kind afkomt. De onderstaande stenen kunnen het kind ondersteunen op verschillende vlakken.

 • Chrysocolla; brengt de emoties van kinderen in evenwicht en maakt het makkelijker om met anderen om te gaan.   Het is een steen die stress vermindert en helpt om makkelijker om te gaan met nieuwe veranderende situaties. 
 • Amazoniet; helpt om zelf dingen te bepalen en daar mee aan de gang te gaan. Het is tevens een kalmerende steen,    verzacht verdriet en vermindert stemmingswisselingen.
 • Lapis Lazuli; is een rustgevende en kalmerende steen.  Geeft je het vertrouwen dat je je oprecht kunt spreken maar op een rustige en krachtige manier. Helpt je met het uiten van gevoelens. 
 • Fluoriet; een steen die helpt bij  het opnemen van informatie. Leren is niet altijd makkelijk en het hoofd  loopt al snel over. Fluoriet verbeterd de concentratie en helpt je met het onthouden van dingen. 
 • Opaliet; is een synthetische steen en maakt het hoofd helder. Opaliet helpt je ontspannen en bevordert    het zelfvertrouwen zodat je het kind in zijn of haar kracht komt te  staan en makkelijker om kan gaan met nieuwe situaties.

Op de basisschool komen vaak thema's als hoogbegaafdheid en ADHD ter sprake. Deze kinderen zijn over het algemeen het best geholpen met deLabradorietLabradoriet is een prachtige veelzijdige beschermsteen die de aura versterkt en ervoor zorgt dat je energie gehalte beter gereguleerd wordt. 

 

Puberteit

De puberteit staat in het teken van ontdekken wie je nu eigenlijk bent. Het is voor vele kinderen een zware en verwarrende tijd waar veel keuzes gemaakt moeten worden en vele kinderen ervaren een grote maatschappelijke druk. Het belangrijkste in deze fase is bescherming, veiligheid en  vertrouwen. Nu de kinderen al wat ouder zijn is er een ruimere keuze met betrekking tot de stenen die je kunt gebruiken. Hieronder een aantal suggesties;

 • Zwarte Toermalijn; vele kinderen zijn bijna vergroeid met de mobiele telefoon. De straling van de mobiele telefoon kan een behoorlijke impact hebben op het kind zonder dat hij of zij dat direct doorheeft. Een kleine Zwarte Toermalijn bij je dragen of aan de achterkant van de telefoon bevestigen kan al veel rust geven. Zwarte Toermalijn beschermt namelijk tegen de elektromagnetische straling. 
 • Citrien; is een steen die vrolijkheid geeft en helpt om onzekerheid te overwinnen. Het is een prachtige steen die het zelfvertrouwen versterkt. 
 • Blauwe Chalcedoon; zorgt ervoor dat je rustig blijft bijvoorbeeld tijdens examens. Het is een steen die helpt je te herinneren wat je nodig hebt tijdens examens. 

Tijdens de puberteit lopen veel kinderen vast en niet altijd goed wetende waarom. Hoog gevoeligheid staat de laatste jaren volop in de belangstelling en is een thema wat we mijns inziens serieus moeten nemen aangezien veel kinderen "kortsluiting" ervaren. Hieronder zijn een aantal stenen die goed kunnen helpen om beter om te kunnen gaan met hoog gevoeligheid. 

 • Labradoriet; versterkt de aura zodat prikkels en indrukken van de omgeving minder hard bij het kind    binnenkomen. Het zorgt ervoor dat je minder snel leeggezogen wordt door  andere energieën om je heen. 
 • Aventurijn; heeft een ontspannende en geruststellende werking en maakt in principe alle groei makkelijker. 
 • Rozenkwarts; stimuleert met zachte en warme energie de eigenliefde van het kind
 • Aquamarijn; een steen die een diepe rust kan geven in tijden dat je zenuwstelsel overbelast is
 • Rode Jaspis; een veilige steen die je meer aarding geeft en je met twee voeten op de grond zet. 
 • Bergkristal; een heerlijke zuiverende  steen die helpt om je energie te reguleren en geeft je kracht. 

Adolescentie

Het kind staat nu veelal op eigen benen en maakt zich los van de ouders. Een spannende nieuwe fase breekt aan waar het kind op zijn eigen benen moet gaan staan en wat soms gepaard gaat met vallen en opstaan. In contact zijn met je kind is in deze fase essentieel. 

 • Blauwe Calciet; helpt je met het spreken      vanuit je hart en ondersteunt je in het vinden van de juiste woorden.
 • Chrysocolla; bevordert de communicatie      en maakt tolerant wanneer je posities inneemt.

 

Natuurlijk zijn bovenstaande adviezen slechts handvatten die je wellicht een richting kunnen geven in het kiezen en gebruiken van de juiste steen. Belangrijk in alles is dat je contact maakt met de steen en dat je leert om te voelen of deze bij je past en wat deze met je doet.


In balans met edelstenen

Voor extra ondersteuning kan je een setje edelstenen inzetten
Nieuwetijdskinderen en Orakelkaarten edelstenen.Deze kinderen zien en voelen de werel anders, dan dat wij dat doen wat veel verwarring kan brengen.
Deze kaarten zijn dan ook gemaakt voor deze kinderen en hun ouders.


 • De kaarten helpen je om beter  te begrijpen wat je voelt en wat er gebeurt. Zodat jij enof je ouders er iets aan kunnen gaan doen.
 • De kaarten hebben 4 verschillende plaatjes 
 1. De elfjes
 2. Zeemeerminnen
 3. Draakjes
 4. Trolletjes

  Ieder plaatje heeft zijn eigen verhaal en edelsteen, samen geven ze jou duidelijkheid die je nodig hebt.

Welke kaarten mogen er voor jou verschijnen?
Ben jij nieuwsgierig naar wat ze te vertellen hebben? Vraag dan om een Orakel reading.